2021-03-31 12:21:20• hírek • Bede Emőke

Új típusú osztállyal is várja ősztől a leendő kilencedikeseket a Kölcsey Ferenc Főgimnázium

Fontos újdonságról tájékoztatta a Szatmár.ro-t Pataki Enikő, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatónője: a 2021–2022-es tanévben újabb osztállyal bővül a tanintézmény oktatási kínálata, a leendő kilencedikesek immár bölcsődei óvónőképzésre is jelentkezhetnek.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a tanintézmény kínálata más szakok kapcsán csorbulna. Továbbra is várja a leendő kölcseyseket a matematika-informatika szak, melynek keretében az intenzív informatika-oktatásra esik a hangsúly, és elérhető marad az a vegyes osztály is, ahol a társaság egyik fele a matematika-informatikára, a másik fele pedig a természettudományokra fókuszál majd, a közös nevező pedig az intenzív angol lesz. Ugyanakkor a reál szakok sorában ezeken felül megmarad az intenzív angollal fűszerezett természettudományi szak is. A társadalomtudományok szakon belül két osztály indul majd: egyik kéttannyelvű (az osztály egyik fele angol, másik fele német nyelven), a másik pedig intenzív angollal lesz párosítva. Az eddigi öt osztály mellett tehát hatodikként indul majd be a bölcsődei óvóképző.


Mint tudjuk, a matematika-informatika és a természettudományok osztályokban főként a reál tudományok, tehát pl. a matematika, az informatika, a fizika és a kémia tanulmányozásán van a hangsúly, és az érettségin is e tárgyakból kérik őket számon. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy az intenzív informatika-oktatás arra is lehetőséget ad, hogy a diákok elmélyedjenek a programozási nyelvekben, s 12. osztály végén egy ún. szakmai kompetenciavizsgát is tesznek, mely által egy segédprogramozói diplomát is kapnak. A legtöbben azonban nem elégszenek meg ennyivel, hiszen a tanulók túlnyomó többsége a felsőfokú oktatásban folytatja tanulmányait. Az intenzív nyelvoktatás pedig arra ad lehetőséget a diákoknak, hogy a négy év alatt egy vagy akár több nyelvdiplomát is megszerezzenek, melyeknek a későbbiekben ugyancsak jó hasznát vehetik, legyen szó továbbtanulásról vagy épp munkavállalásról.


Ami a kéttannyelvű (bilingv) társadalomtudományokat illeti, az ebbe az osztályba járó diákok hetente hat órában tanulják az angol vagy német nyelvet. Pataki Enikő ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy mivel az angoltanulás ebben az osztályban – a némettel ellentétben – már haladó szinten kezdődik, ezért ide csak olyan gyerekeket tudnak felvenni, akik rendelkeznek nyelvvizsgával. Ez lehet egy előzetesen megszerzett diploma, de megszerezhető azon vizsga során is, melyet a tanfelügyelőség keretében szerveznek meg. Épp ezért az igazgatónő minden szülőnek azt javasolja, hogy májusi kezdettel már érdeklődjön a gyermeke iskolájában ezzel kapcsolatban, de ha nem sikerülne információkat szerezni, akkor a főgimnáziumhoz is lehet fordulni. Maga a nyelvvizsga egyébként azok számára is hasznos lehet, akik nem a kéttannyelvű, hanem az intenzív angoloktatással zajló társadalomtudományok osztályba szeretnének kerülni, hiszen túljelentkezés esetén ez is döntő szempont lehet. S ahogyan azt már az előző években megszokhattuk, a társadalomtudományok szakot végző gyerekek esetében a pedagógusok főként a humán tárgyakra fektetnek majd nagy hangsúlyt, a profilnak megfelelő kötelező tantárgy az érettségin pedig a történelem lesz.



A hatodik, legújabb osztály egy elhivatottsági, vagyis vokacionális osztály lesz. „Nagyon régen folynak már az egyeztetések a tanfelügyelőséggel és a Babes-Bolyai Tudományegyetemmel a tanítóképző osztályok lehetőségéről. Sokszor szóba került e tárgyalások során, hogy mennyire hasznos volna egy olyan középiskolai osztály, mely által a főiskolai tanulmányokhoz már egy alapképzést kapnak a diákok” – fejtette ki az intézmény vezetője, aki természetesen azt is elárulta, miért pont most döntöttek amellett, hogy az évek során körvonalazódott terveket elindítják a megvalósulás útján.


„Az, hogy először a bölcsődei óvóképzőt indítjuk be, elsősorban annak köszönhető, hogy nemrégiben volt egy felkérés a minisztérium részéről a megyék felé, hogy indítsanak új osztályokat e tekintetben, mivel korábban megjelent egy olyan határozat, miszerint azok a bölcsődék, melyek eddig nem tartoztak a tanügyhöz, kerüljenek át hozzá. A terv tehát az, hogy az óvodák mellett ezentúl a bölcsődék is a tanügyhöz tartozzanak, és ne csak felvigyázás, hanem nevelés is történjék ezekben a kisebb gyerekeket befogadó intézményekben. Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy ez az elgondolás már nagyon közel került a megvalósításhoz, és ehhez nyilván kellenek szakemberek is” – mondta el Pataki Enikő, ugyanakkor emlékeztetett a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért Felelős Minisztérium által meghirdetett bölcsődeépítési programra is.


„Nagyon fontos, hogy a magyar közösség ne maradjon ki ebből a lehetőségből. Bármennyi bölcsőde épülhet, ha nincsen magyar szakember, aki ezeket a gyerekeket magyar tagozaton fogadhatná, akkor nyilván ez a lehetőség el fog úszni. Éppen ezért vágunk bele, és én azt gondolom, hogy ez a szak kiváló lehetőség azoknak a diákoknak, akik szeretnének gyerekekkel foglalkozni vagy a későbbiekben tovább szeretnének menni tanári pályára” – hangsúlyozza az igazgatónő.


A beiratkozással kapcsolatban felhívta arra is a figyelmet, hogy az ebbe az osztályba jelentkezők csak 10-es magaviselettel, a román, magyar, zene és testnevelés tantárgyakból pedig legalább 7-es áltagosztályzattal kell rendelkezniük. Azoknak, akik sikeresen bejutnak ebbe az osztályba, a négy iskolai év alatt román és magyar nyelvből, valamint matematikából legalább 6-os átlagot kell elérniük, aki ezt nem teljesíti, azt el fogják tanácsolni. Nem elhanyagolható részlet az sem, hogy amennyiben marad is betöltetlen hely a szakon, a szakmai gyakorlatban gazdag oktatási folyamat miatt tízedik osztálytól már nem lehet ide átjelentkezni. Mindazok pedig, akik a tanulmányaik végén sikeresen teljesítik a humán profilú érettségit, bátran pályázhatnak meg bármilyen bölcsődei állást, ugyanakkor diplomájukkal a kezükben felsőfokú oktatásra is jelentkezhetnek.


Zárszóként a Kölcsey igazgatónője azt is elárulta, hogy a bölcsődei óvóképző csupán az első lépcsőfok abban a folyamatban, melynek végső célja a tanítóképzés középiskolai szintű beindítása. A lehetőség tehát nyitott, az iskola mindenkit nagy szeretettel vár az új, hiánypótló szakirányú osztályba is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: